Novi Sad
17.08.2023.
18:08 > 18:15
Novosadski biciklisti i biciklistkinje narednog petka, 25. avgusta, voze ulicama Novog Sada uz poruku da izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ne donose ništa dobro za vozače dvotočkaša.
  • Silver

    21.08.2023 12:23
    Novi Sad je idealan grad za vožnju bicikla i samim tim apsolutno je oprvadno i logično da se radi na poboljšanju uslova i zakona koji se odnosi na bicikliste. A frustrirani vozači motornih vozila će uvek naći razlog da budu...frustrirani jel, nekad su to pešaci, nekad biciklisti, a najčešće oni sami.
  • Uh!

    18.08.2023 12:47
    @Tikva
    18.08.2023 • 10:58
    Vaš komentar je školski primer antiteze >novosadskog< .

    Stvarno ‘argumentovano’ :-)))
  • @Tikva

    18.08.2023 10:58
    Vaš komentar je školski primer antiteze >novosadskog< .
  • Tikva

    18.08.2023 10:27
    Ovde se svi nešto prave ‘novosadani’, potpisuju sa ‘NS’ i sl. i onda im smeta naj-novosadskija od svih stvari: vožnja biciklom!
    Nije ništa više novosadski od toga. A vi kojima to smeta ste ‘dođosi’ u glavi (poreklom je nebitno)
  • Trt

    18.08.2023 09:17
    @Nemanja

    Dečko, dok najmanja violina na svetu svira pratnju tvojoj tragičnoj priči o žrtvama koje si si istrpeo da dobiješ vozačku, želeo bih da te podsetim da kako nam tvoje kolege s dozvolama ovde na nedeljnom nivou objašnjavaju da pešaci nemaju pravo prvenstva na prelazima a za bicikliste tvrde da se kreću stazama 40 km na sat, ili "brzinom zoljica", kako si ti to kreativno opisao. U prevodu, nije vam dozvola podarila ni znanja ni pameti, pa kako će onda biciklistima?
  • Iznogoud

    18.08.2023 08:48
    NS
    17.08.2023 • 21:55
    Mozga bez
    Super je ova inicijativa što se obaraju ivičnjaci na biciklističkim stazama. Sad još većom brzinom mogu da podlete pod točkove automobila, i oni kao i ovi sa trotinetima. Ljudska glupost je svakako prisutna, ostaje samo vreme da pokaže ovo što sam napisao.


    Dobro si nam ilustrovao ljudsku glupost a i bahatost.
    Sto mi je zao sto kao mali u toj tvojoj zabiti nisi imao bicikl i naučio da ga voziš. Danas ne bi bio tako zao i zavidan
  • Vozac

    18.08.2023 08:41
    Ns
    Vozim kola, pazim na pesake, bicikliste, trotinete, ljubimce i uvek stanem i propustim, a desi mi se da biciklistu ili pesaka spazim u zadnji momenat jer su nocu neadekvatno osvetljeni/nose tamniju odecu. Nadam se da i oni obazrivi na kola, jer pretpostavka da ce kola uvek stati je greska. Zbog nesrazmernosti u brzini el.trotineta i el. bicikala i obicnih bicikala je velika i tu mozemo ocekivati nezgode i povrede, koje su vece sa vecom brzinom na stazi.
  • Da se

    18.08.2023 08:23
    ne lažemo drage kolege biciklisti. Jasno vam je da možete nekažnjeno da kršite sve saobracajne propise. Kamere na raskrsnicama su besmislene jer nemate reg.znak kao vozila, po trotoaru se igrate "žmurke" sa pešacima ne upozoravajuci ih zvonom kao što izbačenom rukom ne pokazujete kada skrecete levo ili desno... nemojte se jadno kriti iza drugih razloga popularizacije biciklizma.
  • i vozač i biciklista

    18.08.2023 07:59
    Na kraju sve zavisi od pojedinaca, od kulture u saobracaju, bahatosti sve vece ,i jednih i drugih.
  • aca

    18.08.2023 07:32
    ovoliko saobraćajno nepismenih ljudi ne vidi korist u tome da je novi sad biciklistički grad i da bicikliste treba čuvati? roditelje, stare, decu?

    definitivno protiv izmena i tražiti od skupštine da odbije taj zakon!
  • StevaDžo

    18.08.2023 06:32
    Auuu biciklini
    Petu godinu se vozim biciklom....u nemačkoj. Kaciga baš nema previše i nose uglavnom starija gospoda kao i prsluke. Lektor bicikli. Ivičnjaci su oboreni na bisciklističkim prelazima na semaforu što je i normalno. Ali...rasveta na biciklu mora biti po zakonu tj. Stvo. Bicikli sa prikolicom za decu NORMALNA stvar. Sa ceradom i po kiši se voze. Mala deca voze bicikle BEZ pedala ALI sa obaveznom kacigom. U 5. razredu osnovne polagali smo ispit i dobili vozačku dozvolu. Poz iz Bayern. I svaki 90 sec se u nemačkoj ukrade bicikl. Ovi na Srb oglasima te bicikle prodaju "k'o alvu".
  • jovan2

    18.08.2023 06:25
    Koliko negativnih komentara za bicikliste... evo ja vozim dva auta, bicikli, e-bicikl i etrotinet, i najprijatnije je biti na e-biciklu. Podrska krticnoj masi.
  • Đurica

    18.08.2023 05:13
    Od vožnje bicikla mene destimuliše ovo udruženje. Od kako postoji, od kako sebe smatra mojim predstavnikom, od kako poziva ljude na periodičnu uzurpaciju parkova i kolovoza... nekako me sramota. Da se biciklisti kreću u ruljama kolovozom i da moraju da imaju pratnju polcije - izjednačili su nas sa navijačima i ne mogu da se ne osećam prljavo zbog toga.
  • Nemanja

    18.08.2023 01:18
    Prava & obaveze
    Gospodo biciklisti,
    Živo me interesuje koliko vas koji zahtevate "veća prava" poznaje osnovne zakone saobraćaja i obaveze svakog učesnika u istom?
    Izvinite, ali ja vozačku dozvolu nisam kupio ili našao (na biciklističkoj stazi...), biflačio sam onaj udžbenik dok ga nisam naučio napamet od stranice do stranice, položio test vožnje uz prisustvo trojice nadrk*nih inspektora i onda krenuo u saobraćaj. Šta ste vi od svega toga imali? 200 evara da kupite bajs??? Od kad su svi bajsevi "sa brzinama", još ih i "budžite" sa Shimano ili nemam pojma kojim menjačima, krećete se brzinama nekadašnjih Zoljica a nemate pojma o osnovnim saobraćajnim pravilima, da ne kažem obavezama. Nekad na Zolju nisi smeo da sedneš bez položenog PSPa, šta od toga vi imate??? Koliko vas zna za prvi osnov saobraćaja, Pravilo desne strane??? Vozite malo po stazi, malo po putu, malo po trotoaru i na sav glas pričate kako "Novi Sad može da se pređe biciklom za 20 minuta". Pa, naravno da može kad se ni jednog pravila saobraćaja ne pridržavate, da vozite kao i vozači motornih vozila, trebalo bi vam isto ili još više vremena...Možete tražiti a možda i dobiti izmene svakog zakona na svetu osim Njutnovog, a onaj ko vas pokupi automobilom će iz zatvora izaći, vi iz groba nećete, mislite prvo o tome.
  • Snežana

    18.08.2023 00:39
    Biciklisti pozivaju na Kritičn
    Napredak bi bio kada bi i biciklisti i oni što voze trotinete polagali za saobraćajnu dozvolu i naravno da se ukine da im bude dozvoljeno da je kreću u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici. Naprosto, oni su bahatiji od taksista, ugrožavaju te i kao pešaka i kao vozača a ne misle na sebe i da svojim suludim i brzim vožnjama samo su oni mrtvi a pešaci i vozači ih imaju na duši.
  • Sasa

    17.08.2023 23:46
    @NS
    "Uvesti pravilo da biciklista ima prednost u odnosu na vozila,samo ako gura bicikl preko zebre"
    Ovo pravilo u saobracaju vec postoji i to ukoliko raskrsnica nije regulisana svetlosnom signalizacijom, a biciklista dolazi sa sporednog puta i vozi bicikl. VOZI, ZNACI NE PESACI.

    BICIKLISTA NEMA PRAVO PRVENSTVA UKOLIKO VOZI BICIKL U GORE NAVEDENOM SLUCAJU.

    Uvesti obavezno polaganje vozackog ispita za voznju bicikla, jer apsolutno ne poznaju, a mnogi i ne postuju pravila saobracaja.
  • S.

    17.08.2023 23:30
    Trotinete ne treba izjednaciti sa biciklima vec sa mopedima. Dovoljno je, sto se njih tice, promeniti samo taj jedan clan zakona i sve je reseno jer je regulisanje mopeda vec u zakonu.
  • NS

    17.08.2023 22:04
    Uvesti pravilo da biciklista ima prednost u odnosu na vozila,samo ako gura bicikl preko zebre
  • NS

    17.08.2023 21:55
    Mozga bez
    Super je ova inicijativa što se obaraju ivičnjaci na biciklističkim stazama. Sad još većom brzinom mogu da podlete pod točkove automobila, i oni kao i ovi sa trotinetima. Ljudska glupost je svakako prisutna, ostaje samo vreme da pokaže ovo što sam napisao.
  • Milan

    17.08.2023 21:40
    Vidim da vozači motornih vozila misle da su putevi samo za njih i svako mišljenje suprotno od toga izaziva dosta frustracije.

    A onaj car sto kaže da na zapadu svi biciklisti nose prsluke ne bi znao da nađe zapad ni da ga ugrize za dupe.
  • Nema

    17.08.2023 20:55
    razlike izmedju sns-ovaca i biciklista. I jedni i drugi misle da mogu kako im se hoce i da za njih nema ni pravila ni odgovornosti.
  • Zvoncica

    17.08.2023 20:53
    ...
    Biciklisti sami vidite da je pozitivnih komentara o vama vrlo malo pa zapitajte se zasto je tako.
    Po centru dostavljaci ali i ostali jure ko muve bez glave, pred pesackim prelazom ubrzavate jer ako je zeleno nedaj boze da se pogleda levo desno jer zeleno znaci predji pa makar poginuo a ako je crveno mislite daj da preletim brzo cu jer sam boze moj na tockovima, a pesake da propustite SACUVAJ ME DVA BOZETA!
  • Perina zena

    17.08.2023 19:49
    /
    Hajde da malo biciklisti porade na saobracajnoj kulturi, obnove gradivo....

    Opasnost su za automobile jednako kao i za pesake.

    Moze da ih opameti jedino udaranje po novcaniku, pa se smire sa zahtevima i sa divljanjem po gradu. Isto vazi i za elektricne trotinete.

  • boger

    17.08.2023 19:46
    Tačno
    Suštinski napredak bi bil yupo obavezno uvođenje registracija, vozačkih dozvola, osiguranja i neophodne bezbednosne opreme za sve učesnike u saobraćaju.
  • Crveno na semaforu

    17.08.2023 19:32
    Znaci STOP
    Daltonisti biciklisti
  • Branko

    17.08.2023 19:26
    Biciklista
    Tacno tako jedva cekam vidimo se !
  • Dudarim II

    17.08.2023 19:26
    Tako je
    Apsolutno podržavam poboljšanje položaja biciklista, ali uz razumnu meru… da ste prava incijativa, organizovali bi ste apsolutno po svim osnovnim školama trening/obuku/edukaciju dece o pravilima saobraćaja, znači ne pravima koje imaju kao biciklisti već o pravilima saobraćaja… ako mogu u zapadnoj evropi svi biciklisti da voze sa prslukom, vala možete i ovde… ako piše da je zona za pešake, siđite sa bicikla, tražite postavljanje cik-cak barijera na semaforima duž bulevara… taman da imate usporite i ne izletite na pešački, a u slučaju crvenog svetla da imate gde i noge da odmorite…
  • Rain from heaven

    17.08.2023 19:23
    Zabraniti vožnju kroz pešačku zonu u centru grada, jure kao muve bez glave dok na nekog nslete, a posle...ko im je kriv, ništa ne poštuju pa ni zabranu vožnje kroz Dunavski park, stvarno su kritični i oni i ovi sa trotinetima
  • Srbija

    17.08.2023 19:05
    Srbija
    Biciklisti su najveća opasnost i bahatost u saobraćaju
  • Nikola

    17.08.2023 18:55
    Hajde da zabranimo sve svima osim novosadskim biciklistima i biciklistkinjama ne bi li oni bili zadovoljni...
  • marjan

    17.08.2023 18:53
    slažem se skroz sa biciklistima, nego moram prokomentarisati, vidim kazne sad idu u MUP umesto u lokalnu samoupravu. ja sam nekad mislio da bi bilo dobro ako može da se potpuno ukine bilo kakav vid lokalne samouprave, po mogućnosti i skupštine stanara da se ukinu i da stanari uplaćuju održavanje zgrade direktno na račun vlade. međutim tek sad shvatam fantastičnu strategiju vlade: da umesto da ukine lokalne samouprave, da ih pusti da sve do jedne bankrotiraju, pa onda da se prodaju investitorima, još ćemo i zaraditi bokte.
  • Anticikloterorista

    17.08.2023 18:38
    Hoćemo obavezno osiguranje od 1000 dinara godišnje za sve vozače. A i tehnički pregled bi bio poželjan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna